DEN SOM HAR FRÅGAN ÄR CHEF

Efter 35 år i medie- och förlagsbranschen, varav 20 år som chef, var det dags att verkligen tänka efter: söka nytt jobb i samma bransch eller börja om med något annat?

Jag tänkte att om jag får vara frisk kan jag ha många år kvar i arbetslivet. Jag mindes varför jag i tiderna ville studera sociologi. Jag rannsakade mig själv som chef – när har jag njutit mest, fått fin respons av medarbetarna? Vad har jag att ge under åren framöver?

Under några veckor lät jag mig föras fritt på nätet, kors och tvärs i sökningar vidare till sajter och facebooksidor jag aldrig tidigare haft tid att läsa. Började sätta mig in i ett nytt utbildningsprogram i Stockholm, i den existentiella filosofi som ligger som grund för denna form av coaching.

I januari 2018 var jag Finlands första certifierade existentiella coach med nygrundat företag och arbetsrum i Rödbergen i Helsingfors. Det har blivit rätt många sessioner med privata klienter och par, workshoppar med grupper i arbetslivet. Plus konsultuppdrag inom utbildning och ledarskap.

Som coach och konsult ställer jag alla mina erfarenheter till kundernas förfogande: år av ledarskap i med- och motgång, bygga upp och bygga om organisationer, hantera förändringar både pro- och reaktivt, hjälpa medarbetare växa men också våga sätta gränser. Dela med mig av insikter som ett privatliv rikt på sorg och glädje bjuder på, förutsatt att det är gynnsamt för processen.

Och inte minst, ge perspektiv inspirerade av existentiella filosofers tankemodeller. Värna en holistisk människosyn där arbetet inte är åtskilt från resten av livet. Hjälpa andra söka sig fram mot meningen i sitt eget liv.

Det som kändes som ett hopp ut i det okända är nu en naturlig fortsättning på min bana. Min intuitiva syn på tillvaron fick ett intellektuellt ramverk i existentiell filosofi. Dialoger med andra sökare leder vidare till allt fler klienter och fler filosofer. Nya insikter leder till flera frågor. Riktningen och målen ändras, växandet är konstant.

Under mitt första år som coach har jag många gånger återkommit till en av lärdomarna från den chefsutbildning för journalister som jag gick i Kalmar (Sverige) på 1990-talet: “Den som har frågan är chef”, sade kursledarna. Det gäller fortfarande, och inte bara på jobbet.

  • Certifierad existentiell coach (2018) efter studier i Stockholm enligt kursplan fastställd av EXI (Institutet för existentiella samtal). Konsultering främst inom utbildning och ledarskap. Driver eget företag.

  • Vd och ansvarig utgivare på KSF Media (2014-2016).

  • Vd för Schildts & Söderströms (2012-2014).

  • Vd för Söderströms förlag (2008-2012).

  • Reporter, redaktionschef, chefredaktör på Hufvudstadsbladet (1983-2006) och chefredaktör för dess veckomagasin Volt (2006-2008).

  • Politices magister (sociologi), Helsingfors Universitet (1990).

Barbro Teir

barbro.teir@perspectives.fi
+358 50 5615908

Kontakt

Kontoret är öppet enligt överenskommelse:

Smedsgatan 19 B 7
00150 Helsingfors

Ingång från gården, porten är olåst vardagar under dagtid.

B-trappan, summer: tryck 7.