Barbro Teir

barbro.teir@perspectives.fi
+358 50 5615908

Blogg

Hurdana kan de vara, de existentiella perspektiven? I bloggen plockar jag upp händelser ur livet och reflekterar kring dem, inspirerad av existentiella filosofer och psykologer.

Den yttersta existentialen

Han vaknade upp, tittade på oss en i taget, blicken var stadig men tom. Kanske var han ändå inte vaken, kanske var han i en annan sfär.

Sedan slöt han ögonen och fortsatte andas djupt, lite rosslande. Tungt, som om han var anfådd, som om han jobbade hårt.

En stund senare blev andetagen tystare, kortare. Bröstet, som redan var så insjunket, hävde sig allt mindre.

Något blev annorlunda efter de senaste dygnens, veckornas, månadernas, faktiskt årens krampaktiga grepp om livet. Kampen mot sjukdomen, vägran att släppa greppet, hårdheten – andetag för andetag rann de av honom.

Så lätt, så lugnt gick han.

Read More

Det var en gång en vd

Det var en gång en verkställande direktör som verkställde allt som om inget hade hänt. Man kunde nästan inte se på honom att han hade en fru som var allvarligt sjuk, ett företag som befann sig i en akut ekonomisk svacka, och en personal där folk sprang snabbt, men dessvärre åt helt olika håll.

“Min första reflex efter årtionden av ledarskapserfarenhet och ansvarstagande var att jag klarar mig, jag har svaren, jag sköter om det, jag bär ansvaret. Plötsligt märkte jag ändå att jag kanske inte längre klarar mig, jag orkar inte svara för allt, jag orkar inte längre sköta om allt. Ansvaret började tynga för mycket. Jag behövde hjälp,” skriver vd:n själv när jag ber honom berätta om vår coachingprocess för andra.

Read More

Första kvartalsrapporten

Det första kvartalet som företagare ligger bakom mig. Jag säljer tid för reflektion för människor som ensamma eller i grupp, privat eller på jobbet, vill ge sig själva möjligheten att begrunda var de står och vart de vill gå, med inspiration av existentiella filosofer och psykologer. Utgångspunkten är att det inte finns en manual för hur livet ska levas, det finns faktiskt inga givna svar som skulle gälla för oss alla. Var och en får söka sig fram till sina egna val, hitta sitt eget mod för att fatta beslut och handla.

Nu ger jag mig själv möjligheten att reflektera över ett par frågor: Hur är det att vara nybliven företagare? Vad vill jag göra av de kommande månaderna?

Read More

Idealen segrar

Vad driver en människa att stjäla en lastbil och köra den rakt in i en folkmassa, med avsikt att döda? Vad driver en annan att ge order om att 59 kryssningsmissiler ska avfyras mot en flygbas, med avsikt att döda? En tredje att ge order om att använda kemiska vapen mot män, kvinnor och barn som inte kan försvara sig, väl medveten om att det innebär en ohygglig död?

I stunder av förtvivlan söker jag mig till existentiella filosofer och psykologer. De hjälper mig att reda upp i kaos, hitta det mänskliga också i det omänskliga.

Read More

Meningen med arbetet

Bara 24 dagar kvar till pensioneringen!

Nästa år vill de nog bli av med mig och då kan jag göra en bra deal!

Snart påskledigt, sedan bara ett par månader till semestern, jösses så jag räknar arbetsdagarna!

Den här veckan möts jag av frihetslängtan – eller åtminstone längtan bort från arbetsplatsen – var än jag rör mig. Jag har tänkt på hur mitt liv såg ut de senaste åren, hur jobbet upptog nästan all min tid och energi. Jag tyckte det var som det skulle för jobbet var meningsfullt, viktigt, utmanande. Ändå var det, paradoxalt nog, en lättnad att sluta.

Nu, när jag bygger upp min egen verksamhet, är jag så inspirerad att jag kunde jobba dygnet runt. Meningen med arbetet är kristallklar för mig.

Så är det inte för alla.

Read More

Vem har nytta av det här?

Låt mig presentera dig för Mick Cooper. Jag träffade honom i Stockholm för några veckor sedan, när han höll en heldagsworkshop för folk som använder existentiella tillvägagångssätt i terapier, coachning och hälsovård.

Cooper är professor i psykologi vid brittiska University of Roehampton. Han anses vara framtidslöftet för andra generationens existentialister, bland annat för att han lyfter fram kundnöjdhet, något som är en aning provokativt inom detta område. Cooper är passionerad när det gäller forskning om hur olika former av terapier hjälper människor att leva bättre liv; varför de fungerar bra, eller inte så bra. Hans slutsatser går att tillämpa på existentiell coachning också.

Read More

What is it?

Referring to the ancient Greeks is not one of my habits, but the British author and lecturer Martin Adams describes what existential counselling is so beautifully that it just has be quoted:

”In Greek , the word philosophy means ’love of wisdom’ and existential counselling is a contemporary form of applied philosophy that seeks to assist people in acquiring the wisdom to understand and live their lives with a greater sense of meaning and purpose.”

That is the ambition of existential coaching, as well.

Introducing something new, like this form of coaching in Finland, requires a lot of explaining. How does it differ from therapy, life coaching, or business coaching?

Read More

Getting richer

Last year I had the privilege to dream.

When I left the job as CEO for a mediabusiness I gave myself some time to think about one question: If there is at least 15 years more left for me to work, which I hope, how can my contribution serve growth the best? By growth I don’t think about money, but all those other aspects of life that make people richer.

First, my thoughts could only focus on the things I do not want. The existential psychoanalyst Otto Rank calls aversion the first step to strengthen a person’s will – protesting, critizising, being negative towards others and what they represent. This ”no-will” is one way of starting to rule out your options. For me it was also a way of getting to grips with what kind of things I didn’t want in my life anymore.

Read More