Barbro Teir

barbro.teir@perspectives.fi
+358 50 5615908

Blogi

Mitkä ne voivat olla, eksistentiaaliset näkökulmat? Blogissa poimin tapahtumia elämästä ja tutkin niitä eksistentiaalisten filosofien ja psykologien inspiroimana. 

Perimmäinen eksistentiaali

Hän heräsi, katsoi meitä yksi kerrallaan, katse oli vakaa mutta tyhjä. Ehkä hän ei ollutkaan hereillä, ehkä hän oli toisessa sfäärissä.
Sitten hän sulki silmänsä ja jatkoi hengittää syvästi, vähän vinkuen. Niin kuin hän olisi ollut hengästynyt, työskennellyt kovaa.
Vähän myöhemmin hengenvedoista tuli hiljaisempia, lyhyempiä. Litteä rintakehä pieneni ja pieneni.
Jotain oli toisin verrattuna viimeisten päivien, viikkojen, kuukausien, itse asiassa vuosien kireään otteeseen elämästä. Taistelu tautia vastaan, kieltäytyminen, kovuus – ne valuivat pois, hengenveto toisensa jälkeen.
Hän lähti niin helposti, niin rauhallisesti.
 

Read More

Olipa kerran toimitusjohtaja

Olipa kerran toimitusjohtaja, joka toimi kuten mikään ei olisi vialla. Hänen ulkonäöstään tuskin huomasi, että vaimo oli vakavasti sairas, yrityksen tulos oli kuralla ja henkilökunnassa ihmiset juoksivat lujaa mutta eri suuntiin.

“Monikymmenvuotisen johtamiskokemuksen tuottama vastuunkantajan refleksi oli aluksi: minä pärjään, minä vastaan, minä hoidan, minä kannan vastuun. Yhtäkkiä kuitenkin huomasin, että en ehkä enää pärjää, en jaksaa vastata kaikesta, en enää osaa hoitaa. Vastuu alkoi painaa liikaa. Tarvitsin apua,” toimitusjohtaja kirjoittaa, kun pyydän häntä kertomaan coaching-prosessistamme muille.

Read More

Ensimmäinen neljännesvuosiraportti

Olen nyt toiminut yrittäjänä kolme kuukautta. Myyn aikaa pohdiskeluun eksistentiaalisten filosofien ja psykologien oppien innoittamana. Asiakkaat antavat itselleen, joko yksin tai ryhmässä, työpaikalla tai yksityiselämässä, mahdollisuuden miettiä missä ovat nyt ja mihin ovat menossa, Lähtökohtana on se, ettei ole olemassa käsikirjaa, joka kertoisi miten pitäisi elää, ei ole olemassa valmiita vastauksia, jotka toimivat kaikkien kohdalla. Jokainen ihminen joutuu etsimään tietään omiin valintoihinsa, omaan rohkeuteensa tehdä päätöksiä ja toimia.

Ajattelin antaa itselleni mahdollisuuden pohtia samantyyppisiä kysymyksiä: Mitä on olla uusi yrittäjä? Mihin suuntaan haluan edetä lähikuukausina?

Read More

Ihanteet voittavat

Mikä saa ihmisen varastamaan kuorma-auton ja ajamaan sen suoraan ihmisjoukkoon, tarkoituksena surmata? Mikä saa toisen antamaan käskyn lähettää 59 risteilyohjusta lentotukikohtaa kohden, tarkoituksena surmata? Kolmas antamaan käskyn käyttää kemiallisia aseita puolustuskyvyttömiä miehiä, naisia ja lapsia vastaan, täysin tietoisena siitä, että kuolema tulee olemaan kauhistuttava?

Epätoivon hetkinä tukeudun eksistentiaalisiin filosofeihin ja psykologeihin. Heidän avullaan saan järjestystä kaaokseen, löydän inhimillisyyttä epäinhimillisyydestä.

Read More

Työn tarkoitus

Vain 24 päivää eläkkeelle!

He haluavat kyllä päästää minusta eroon ensi vuonna, teen sitten oikein hyvän diilin!

Pääsiäinen tulee, sen jälkeen pari kuukautta kesälomaan, voi että lasken työpäivät!

Tällä viikolla vapauden kaipuu tulee vastaan kaikkialla, tai ainakin kaipuu pois työpaikasta. Olen muistanut miltä oma elämäni näytti viime vuosina, miten työ söi kaiken aikani ja energiani. Minusta se oli ihan paikallaan, koska työ oli mielekäs, tärkeä, haastava. Lopettaminen oli kuitenkin helpotus, paradoksaalista kyllä.

Nyt kun rakennan omaa toimintaani olen niin inspiroitunut, että voisin työskennellä vuorokauden ympäri. Työn tarkoitus on minulle kristallinkirkas.

Kaikille asia ei ole näin.

Read More

Kuka hyötyy tästä?

Saanko esitellä: Mick Cooper. Tapasin hänet muutama viikko sitten Tukholmassa, jossa hän piti päivän työpajan ihmisille, jotka käyttävät eksistentiaalisia työtapoja terapioissa, coachingissä ja terveydenhuollossa.

Cooper on psykologian professori brittiläisessä yliopistossa University of Roehampton. Häntä pidetään toisen sukupolven eksistentialistien tulevaisuudenlupauksena, muun muassa koska hän nostaa esille asiakastyytyväisyyden, mikä on pikkuisen provosoivaa tällä alalla. Cooper on intohimoisesti kiinnostunut tutkimuksesta siitä, miten erilaiset terapiat auttavat ihmisiä elämään paremmin; miksi ne toimivat hyvin, tai eivät niin hyvin. Hänen johtopäätöksiään voidaan soveltaa myös eksistentiaaliseen valmennukseen.

Read More

What is it?

Referring to the ancient Greeks is not one of my habits, but the British author and lecturer Martin Adams describes what existential counselling is so beautifully that it just has be quoted:

”In Greek , the word philosophy means ’love of wisdom’ and existential counselling is a contemporary form of applied philosophy that seeks to assist people in acquiring the wisdom to understand and live their lives with a greater sense of meaning and purpose.”

That is the ambition of existential coaching, as well.

Introducing something new, like this form of coaching in Finland, requires a lot of explaining. How does it differ from therapy, life coaching, or business coaching?

Read More

Getting richer

Last year I had the privilege to dream.

When I left the job as CEO for a mediabusiness I gave myself some time to think about one question: If there is at least 15 years more left for me to work, which I hope, how can my contribution serve growth the best? By growth I don’t think about money, but all those other aspects of life that make people richer.

First, my thoughts could only focus on the things I do not want. The existential psychoanalyst Otto Rank calls aversion the first step to strengthen a person’s will – protesting, critizising, being negative towards others and what they represent. This ”no-will” is one way of starting to rule out your options. For me it was also a way of getting to grips with what kind of things I didn’t want in my life anymore.

Read More