YMMÄRRÄ, VALITSE JA VAELLA

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Onko sinulla

  • kysymys mihin kaipaat vastausta?

  • ongelma joka kaipaa ratkaisua?

  • tilanne, johon haluaisit tarttua ja jonka haluaisit avata?

  • paradoksi jonka haluaisit ymmärtää?

Joskus kyseessä on jokin konkreettinen asia joka liittyy työelämään tai ihmissuhteisiin. Joskus kyseessä on rajatapaus - jotain peruuttamatonta on tapahtunut mitä ei voi muuttaa, esimerkiksi työpaikan tai läheisen menettäminen. Joskus kyseessä on selittämätön tunne, että kaikki ei ole hyvin vaikka objektiivisesti katsoen kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa. Joskus taas kyseessä on jotain aivan muuta mikä saa ihmisen haluamaan keskustella toisen ihmisen kanssa.

Eksistentiaalinen valmennus eroaa terapiasta ja muista valmennusmuodoista siinä mielessä, että se pohjautuu filosofiaan. Mitä on olla ihminen – se on kysymys jota filosofit ovat pähkäilleet kautta aikojen. Valtaosa ihmisistä pohtii ajoittain mitä tarkoittaa olla “minä”, mikä on tämän ainutlaatuisen ja ainutkertaisen kokemuksen tarkoitus?

Etsivä ihminen muotoilee vastauksensa itse mutta harvoin yksinään. Valmennuksessa tukeudumme klassisiin ja moderneihin ajattelijoihin jotka tarkastelevat olemassaoloa eri perspektiiveistä mutta joita yhdistää eksistentiaalinen näkökulma. Yksinkertaistettuna: Ihmisellä on vapaus valita. Valinnanvapauden mukana tulee kuitenkin vastuu tutkia mahdollisuuksia ja löytää oma tie ja uskaltaa valita, toimia ja elää seuraamuksien kanssa. Koska kaikki alati liikkuu – ihminen ja ympäröivä maailma muuttuu jatkuvasti – vapaus tarjoaa uusia valintoja. Se mikä eilen oli oikein saattaa vaatia uutta tarkastelua tänään.

Eksistentiaalisen valmennuksen lähtökohta on, että merkitykselliseen elämään ei riitä, että löytää vastukset miksi-kysymyksiin. Tarvitaan syvempi ymmärrys kuin kausaalisten tapahtumaketjujen selvittely. Me kaikki synnymme pohjattomaan epävarmuuteen sekä yhteisin, että henkilökohtaisin edellytyksin, mutta kaikilla on myös tahto, kyky reflektoida, tutkia sekä toimia. Miten sinä haluat elää?

 

Barbro Teir

barbro.teir@perspectives.fi
+358 50 5615908

"Employees no longer choose between companies, but between work and existential development."

Karen Schultz: When work means meaning (2005)

Blogi

Perimmäinen eksistentiaali

Hän heräsi, katsoi meitä yksi kerrallaan, katse oli vakaa mutta tyhjä. Ehkä hän ei ollutkaan hereillä, ehkä hän oli toisessa sfäärissä. Sitten hän sulki silmänsä ja jatkoi hengittää syvästi, vähän vinkuen. Niin kuin hän olisi ollut hengästynyt, työskennellyt kovaa. Vähän ...

Lue blogini